Новини

Качено на 05/03/2015г.

Тодоровден


Тодоровден се празнува в съботата след Сирни заговезни.Този празник носи и други имена: Тудорица, Тодорова събота или Конски Великден.

Празникът на Тодор Тирон  е празник за здравето на конете, който се смята за техен покровител.На този ден светецът събличал своите девет кожуха, мятал се на белия си кон и отивал при Бога, за да измоли лятото. Когато пристигнел, Свети Тодор слизал от коня, забождал копието си до него и сам влизал при Бога, за да го моли да прати лято на земята.

Конят е почитан като вярно и предано на човека животно. Но той също така е недосегаем за змейове и самодиви. Дори чумата не напада човек на кон. Затова конят и конникът са издигнати в култ. Конят осъществява посредничеството между двата свята, между живите и мъртвите.За прабългарите конят е бил и тотем, и слънчев символ. Черепът на коня е бил окачван по оградите, за да предпазва от зли сили.

На 28.02.2015г. в село Мрамор за  25  пореден път се проведе Тодоровден.Организатор на празника е Народно читалище “Св.Иван Рилски –1922”с подкрепата  на Район “Връбница” и Дирекция „Култура” на  Столична община.

Тодоровден е сред най-значимите  прояви включени в културния календар на читалището. Празникът откри Цветан Петров, Кмет на кметство Мрамор.Отслужен беше тържествен водосвет. С хляб и варена царевица бяха захранени конете и техните ездачи, които по-късно се включиха в кушията .

На  площада  пред читалището дефилираха  впрегатни коне с каруци, платформи и файтони, подходящо украсени за празника от своите стопани.В дефилето взеха участие животновъди от  с.Мрамор, от гр.Перник, от кварталите на София   Люлин, Илиянци, Филиповци и Модерно предградие, от селата Доброславци и Мировяне.

В концертната  програма взеха участие самодейните състави на читалището и певческата група  при Народно читалище ”Наука 1927” от с.Дъбен, община Луковит.Народен оркестър „Приятели“ със солисти  Костадинка Танчева и Ангел Лозанов, допринесе  за приятната атмосфера на празника.

Победител в кушиятя стана Ради от кв.Славовци и получи като награда живо агне.На второ място застана Павел от кв.Фиилиповци, а на трето Асен от кв.Филиповци.Сред наградените бяха и Генади Велинов на 10г.от с.Мировяне,  като най-малък жокей и Йордан Янков собственик на атрактивното пони Валентинка.

Галерия "Тодоровден"

Последно публикувани