Новини

Качено на 26/02/2015г.

Дискусия на граждани и експерти по сигурността и обществения ред


Във връзка  с мерките за превенция на битовата престъпност в столичните райони Връбница, Надежда , Илинден , Красна поляна , Люлин , Нови Искър , Банкя и Овча купел на 24.02.2015г. се проведе среща дискусия  в залата на ОКИ „Надежда”. Присъстваха над 130 граждани, заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, заместник-главният секретар на МВР Георги Костов, директорът на Дирекция „Сигурност“ в Столична община Красимир Димитров, председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник -председател на партията Цветан Цветанов, кметът на София и зам.-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова и общинският съветник и председател на Комисията по обществен ред и сигурност в Столична община Таня Георгиева.

Инициатори на срещата бяха   кметовете на район „Връбница” и на  район „Надежда“ - Младен Младенов и Димитър Димов,  както и от   кметове на  съседни райони.

Кметът на Столична община - Йорданка Фандъкова заяви, че темата „Сигурност“ е в основата на всичко, когато става дума за стабилността на един град, защото е свързана с живота и здравето на гражданите. Според кмета, темата „Сигурност“ е приоритет на държавата и на МВР. „Основна задача за Столична община е комуникацията и диалога с органите на реда. Работим в тясно сътрудничество с МВР, със Столична дирекция по вътрешните работи (СДВР), Столична пожарна безопасност и защита на населението“, обясни Фандъкова. Тя подчерта важността на подкрепата, която Столична община (СО) получава от МВР за превенция и реакция при кризи – почистване на речни корита, на зони в общинските язовири. Кметът съобщи, че и тази година Общината има одобрение на исканата сума от милион и половина за превенция.
Тя сподели и за  задълженията на СО към  районите Връбница и Надежда, Банкя, Люлин и Нови Искър. На първо място тя посочи ангажимента за изграждане на видеонаблюдение.

Цветан Цветанов  изказа своето становище, че битовата престъпност е най-големият проблем, който вълнува българските граждани, но мерките, които могат да бъдат предприети, са много ограничени. Бившият вътрешен министър сподели, че въпреки спекулациите в медиите, че МВР разполага с най-големият бюджет, в действителност се  отделят  много малко средства за поддържането на полицейската дейност.

Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов обяви, че от днес влиза в сила новия Закон за МВР и се  разчита много на контакта с общините. Той обясни, че ръководството на МВР е заварило изключително сериозни проблеми миналата година, които вече са разрешени. „Видеонаблюдението е бъдещето”.

В районите с видеонаблюдение престъпността спада с няколко десетки проценти. Изключително важно е да си сътрудничим с общините, за да бъде изградено такова видеонаблюдение в повече квартали. Според него е необходимо да бъде приет нов Наказателен кодекс в 43-тото Народно събрание.
По време на срещата  гражданите, гости на срещата заявиха своята гражданска позиция и зададоха много наболели въпроси, свързани предимно с битовата престъпност, детската престъпност и пътнотранспортните произшествия. Заявено бе желание за създаване на зоополиция.

Обсъдени бяха и  теми като липсата на законово ограничение за движение на каруци и липсата на информация относно точния брой на бежанците у нас.

Галерия "Дискусия на граждани и експерти по сигурността и обществения ред"

Последно публикувани