Новини

Качено на 27/01/2015г.

Бабинден в Район"Връбница"


На 21 януари от 12 ч.  в с.Волуяк, Район „Връбница”  почетоха по стар стил „Бабинден”. Женската певческа група „Волуешки напеви”  пресъздаoe ритуала „Бабинден”. Празникът започна пред читалището, откъдето с песни бабите от женската певческа група се отправиха към здравната служба на селото.

От там шествието се отправи към църквата „Свети Георги”, където отец Александър отслужи литургия за здраве. Самодейците от читалището заедно с д-р Констанца Тошева  и сестра Албена Брезнишка изпълниха обредно къпане на бебето на селската чешма, разчупиха питката над главата на младата майка и нарекоха  за здраве и берекет:

„Колкото жито в погачата – толкова бебета във Волуяк и в район „Връбница”.

Беше изкъпано  „бебето“, а младата майка Лидия Танева поливаше на акушерката и дари с  кърпа и сапун на „бабата” – д-р Тошева.

Гости на събитието бяха г-н Младен Младенов, Кмет на Район „Връбница”, г-жа Стефания Матарова, замeстник-кмет и г-н Кръстан Александров, кмет на Кметство  с.Волуяк.

По традиция г-н Младен Младенов връчи на младата майка  Лидия плакет и подарък с пожелание за здраве и успех на малкия  Божидар.

 

На същия ден от 17.30ч. се отбеляза празника „Бабинден” и в с.Мрамор.                     

Празникът събра много баби и млади майки от Мрамор. Най-младата родилка на селото Ралица Коджабашийска, майка на едно прекрасно момиченце Виктория, изпълни традиционния ритуал. В ролята на „бабата” доктор Елка Горанова поръси с китка босилкова присъстващите и пожела: „Колкото капки от китката, толкова деца в селото да се родят”.

Кметът на Район „Връбница”  г-н  Младен Младенов поздрави всички присъстващи на празника, поднесе поздравителен адрес на доктор Горанова и  връчи плакет и подарък за най-малката жителка на Мрамор. Подаръци за Виктория  поднесоха  още  кметът на кметство Мрамор          г-н Цветан  Петров и  Диляна Кръстанова  от името на читалище „Св.Иван Рилски -1922”.

Галерия "Бабинден в Район"Връбница"

Последно публикувани