Новини

Качено на 04/11/2014г.

Петковден във Волуяк


На 27 октомври 2014 година в с.Волуяк, Район „Връбница“СО се състоя традиционният събор посветен на Света Петка (на 27 е Петковден по стар стил). През 1880 година волуекчани построяват храм на светицата и я избират за покровителка на своето село – в православието Света Петка Параскева се смята за закрилница на семейството, децата и дома. Затова на този ден във Волуяк винаги има събор и празник.

За радост на всички миналата година храмът на Света Петка беше обновен и ремонтиран от кметството и по традиция сутринта на 27 беше отслужена Света литургия.

И тази година танцовите и певческите състави при НЧ „Изгрев 1921” се погрижиха за празничното настроение на съгражданите си. Самодейци от читалището изнесоха празнична програма. Възпитаниците на Анни Минчева – ръководител на детската фолклорна певческа група изпяха най-хубавите си песни, а танцьорите от детския танцов ансамбъл към читалището с ръководител Живко Желязков разпалиха кръвта на всички с буйните си танци не само на сцената, но и на площада. Празничното настроение зареди всички присъстващи за едно голямо кръшно  хоро  с развят български флаг.

Заедно с традиционния празник на с.Волуяк читалището отбеляза и своята 93 годишнина – НЧ „Изгрев 1921“ е създадено на 04 септември 1921 година.

Отбеляза се още една годишнина – 110 години от рождението на нашия съгражданин Борис Танев (роден на 30 октомври 1904 година във Волуяк). Този иначе обикновен човек записа своето име с голямата си любов към песните на Волуяк – той събира повече от 200 песни от с. Волуяк, които му е пяла  неговата майка и в 1978 година издава книгата „Народни песни от с. Волуяк“, за да се запазят за поколенията. Жителите на с.Волуяк  са горди, че 200 от нашите песни са се влели в съкровищницата на безсмъртния български фолклор и са част от богатството на Фолклорния институт при БАН.

Актрисата Мими Таларкова – дългогодишен приятел на читалището, прочете една от песните – „Облагала се Петкана“.

До късно вечерта площада бе огласен от народни песни и хора.

Свиленка Тодорова

Снимки, можете да разгледате тук

Последно публикувани