Новини

Качено на 16/04/2014г.

Лазаровден в Обеля


На 12.04.2014 г. се проведе празникът „Лазаровден в Обеля”. Събитието се е превърнало в символ на началото на пролетните празници в района. Пролетният ден на празника носи едновременно преклонение към традицията и надежда за възкресение. Начало на най-хубавите пролетни празници, изпълнени с живот, надежда и красота, когато цялата природа се възражда отново. Въпреки необичайно студеното време, жителите на комплекса се събраха при откритата сцена  в парка зад храма, за да споделят радостта си и да подкрепят участниците в празничния концерт.  Концертната програма беше пъстра палитра от фолклорни багри от всички региони на България. Изключително богата програма, с много участници от 5 до 85 години. Изпълнителите бяха  дует "Рожен", женска вокална група с ръководител Петър Славков, квартет "Славей" и др.Танцовите школи към читалището, с ръководител Росица Димитрова представиха своя богат репертоар.Фолклорната програма внесе много настроение за  жителите на района.Присъствалите  неофициални чуждестранни гости изказаха своите благодарности на  организаторите, за дадената им възможност да са част от  това красиво събитие.

Главен организатор на събитието е екипът на  Народно читалище „Просвета –1928” с  подкрепата  на Дирекция „Култура”, Столична община и на  Район „Връбница”СО.

Празникът „Лазаровден“ е сред най - значимите  прояви, включени в културния календар на читалището за 2014г., а реализацията му, го поставя между най-атрактивните  празници  в културния календар на гр.София  и за  кандидатурата й  за Европейска столица през 2019г.

Официални гости на събитието бяха евродепутатът Светослав Малинов и общинският съветник Вили Лилков. Получиха се поздравителни адреси от заместник министъра на културата Васил Василев и ръководството на 140-то СОУ "Иван Богоров".

След концертната програма, както повелява ритуалът  група от лазарки  поздравиха жителите на кв.Обеля  с наричания  за здраве, плодородие и берекет. Гордост за Обеля е, че традицията на лазаруването тук никога не е прекъсвана. Съхранени са много автентични ритуали и обичаи, но особено почитан е обичаят „Лазаруване”, това е истинско постижение и надежда, че българщината ще бъде съхранена за нас и нашите деца.

Снимки, можете да разгледате ТУК

Последно публикувани