Новини

Качено на 24/01/2014г.

ПРАЗНИЧЕН СТАРТ НА ЧИТАЛИЩАТА В РАЙОН „ВРЪБНИЦА”


Читалищата на територията на район „Връбница“ ревностно пазят и съхраняват българските традиции и обичаи. А такива има много през първия месец на годината. Един от най – тачените  празкици е Денят на родилната помощ, известен като Бабинден. На 21 януари от 12 ч. самодейците от  НЧ „Изгрев 1921” с много настроение пресъздадоха ритуала „Бабинден”. С наричания за здраве и берекет символично бе изкъпано „новороденото“, а младата майка дари с кърпа и сапун „бабата” – д- р Тошева. Гости на събитието бяха г-н Младен Младенов, Кмет на Район „Връбница”, г-жа Стефания Матарова, Зам.кмет, г-н Симеон Симеонов, Гл.архитект на Район „Връбница“ и  г-н Кръстан Александров, Кмет на Кметство  с.Волуяк. По традиция г-н Младен Младенов връчи на младата майка Мария Харизанова  плакет и подарък с пожелание за здраве и успех на малката Елизабет.

На същия ден от 17ч. се отбеляза празника „Бабинден” и в с.Мрамор. Организатори бяха служителите на НЧ „Св.Ив.Рилски 1922”. Отново в центъра на събитието бяха щастливата майка Боряна, по професия акушер, майка за втори път  и нейната дещеричка – Теодора и д-р Горанова. Тя пожела:„Колкото капки в морето , толкова деца в селото!”.

По стара традиция д-р Горанова беше дарена с кърпа и сапун . Тя получи  поздравителен адрес от  името на Кмета на Район „Връбница” , а младата майка бе поздравена с плакет и подарък за бебето.

Гости на събитието бяха представители на район „Връбница” , на кметство с.Мрамор и г-жа Златка Добрева , ръководител на Трета териториална организация  на БЧК.

Екипът на читалището беше подготвил разнообразна програма с много хумор и изненади за всички присъстващи.  От името на Читалищното настоятелство бяха връчени подаръци на многодетни майки, присъстващи на празника.

Празничен поздрав към д-р Тошева  в клиника „Пентаграм” поднесе и  екипът на НЧ „Просвета 1928” .

 

Да бъдат благословени  хората, които даряват радост на семействата и нека в район „Връбница“ се раждат повече здрави и умни деца.

Снимки можете да разгледате ТУК

Последно публикувани