Новини

Качено на 24/09/2013г.

74 СОУ „ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ“ И УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА СДРУЖЕНИЕ „НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ ЕДИНЕНИЕ” ОТБЕЛЯЗАХА 105 ГОДИНИ ОТ ОБЯВЯВАНЕ НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ С ТЪРЖЕСТВЕНА ВЪЗСТАНОВКА


На 20 септември 2013г. по повод 105 – години от Независимостта на България в двора на 74 СОУ „Гоце Делчев" бяха възпроизведени моменти от прочитането на Манифеста за  независимостта, обръщението на министър-председателя, благословията на църквата и прегледа на войската.

На тържеството присъстваха г-н Андрей Георгиев - Зам. областен управител на София-град , г-жа Светла Димитрова-началник отдел „ИОМД", г-жа Дарина Симеонова – Гл. специалист „Образование,социални дейности, култура и спорт" в район „Връбница", представители на медиите и граждани на района.

Възстановката се провежда за четвърти пореден път с голям интерес и желание  все повече ученици да участват и да се потопят в събитиято. Целта на сдружение „Единение“ е чрез подобни нетрадиционни и атрактивни начини да се предизвика интерес към нашата история. Така учениците по-лесно възприемат събитията, а участието в тях оставя незабравим спомен.

За да се популяризира българската история и да се възпитава национална гордост и самочувствие в училището преди девет години е създаден Клуб „Съхрани българското“. Една от дейностите, която осъществява Клубът  е съвместна работа с Национален съюз „Единение" с председател г-н Георги Маринов. Проведени са няколко възстановки на исторически събития, открити уроци и многобройни срещи и разговори.

Гордост за Клуба е и училищният музей, чиито експонати са събирани с дарения на ученици, родители и учители.Музеят разполага с малка етнографска колекция и отдели по стара, средновековна и нова история.

Последно публикувани