Новини

Качено на 05/07/2012г.

90-годишен юбилей на НЧ"Св.Св.Кирил и Методий - 1922" - 24.05.2012


90 ГОДИНИ НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ

“СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ - 1922”

Народно читалище “Св. св. Кирил и Методий – 1922” е едно от най-големите  читалища в столичния район “Връбница” с дългогодишна и богата история.

Идеята за неговото основаване в квартал “Модерно предградие” се поражда още в 1922г. по инициатива на учителя Антон Евтимов Кецкаров, светла личност с възрожденски дух.

На 18.06.1922г. на общо - квартално събрание се приема Уставът на Просветно-благотворително дружество “Кирил и Методий”.

Без да получава каквато и да било материална помощ от държавата Просветно-благотворителното дружество “Кирил и Методий” през 1924г. построява читалищен дом, който после е отстъпен за училище. През 1937г. се приема нов читалищен устав и читалището започва бързо да се развива, обогатява се библиотечният му фонд и то става център на културния живот в квартал Модерно предградие.

През 1951г. жителите на квартала решават да построят нова читалищна сграда и започват да събират средства чрез вечеринки и други форми на дарения.

Новата читалищна сграда официално е открита на 5.02.1956 г.

През м. май 2012 г. в чест на 90-годишния юбилей в читалището бяха организирани много културни прояви: голям тържествен концерт на 24 май – Деня на славянската писменост и българската култура, национален литературен конкурс на тема “Читалищата – извор на мъдрост и светлина” за написването на есе и на стихотворение, срещи с поети и писатели, литературни четения и представяне на нови книги.

В големия концерт по случай юбилея участваха всички състави и школи към читалището: танцов състав “Цветница” с художествен ръководител Митко Михалков, хор “Родна песен” с художествен ръководител Нели Ковачева, вокална група “Втора младост” с художествен ръководител Роза Генова, школата по карате с ръководител Петър Иванов, децата от курса по английски език с ръководител Снежина Борисова, фолклорен танцов състав от 101 училище с ръководител Ирина Андонова, студиото за ударни инструменти с ръководител Румен Миневчев, фолклорен ансамбъл “Хоро” с художествени ръководители Дария Михалкова и Митко Михалков, младата певица Магдалена Йорданова и други.

На концерта присъстваха много гости и официални лица, като госпожа Ваня Чолакова – началник отдел “Образование, култура, спорт  и социални дейности” при район “Връбница”, бившият зам. кмет на район “Връбница” – госпожа Димитринка Лазарова и други.

Наградите на националния литературен конкурс “Читалищата – извор на мъдрост и духовна светлина” бяха тържествено връчени на 28. 05. 2012 г. в салона на читалището. Жури на конкурса бяха Георги Михалков – председател и членове Васил Лазаров и Димитър Лазаров. Лично присъстваха наградени творци от различни градове. В своето слово председателят на журито Георги Михалков подчерта, че националният литературен конкурс “Читалищата – извор на мъдрост и светлина” е показал не само таланта на много творци от цялата страна, но и тяхната  съпричастност и загриженост към проблемите на читалищното дело в България.

По случай 90-годишния юбилей Настоятелството на Народно читалище “Св. св. Кирил и Методий – 1922” получи много поздравления и поздравителни адреси от цялата страна: лично от Министъра на културата господин Вежди Рашидов, от кмета на район “Връбница” - господин Младен Младенов,  от читалища и културни институции.

Столична община, Дирекция “Култура” подкрепи финансово юбилея, с което подчерта значението и ролята на Народно читалище “Св. св. Кирил и Методий – 1922” за развитието на просветата и културата в район “Връбница” и по-точно в квартал “Модерно предградие”.

 

Георги Михалков

 

Последно публикувани