Новини

Качено на 26/02/2018г.

Тодоровден в с.Мрамор - 2018г.


Тодоровден  в с.Мрамор

 

Празникът се отбелязва в първата събота на Великденските пости. Преданията разказват, че на този ден Свети Тодор обличал девет кожуха и отивал при Бога да  моли за  лято.Във връзка с изградената представа за светеца на този ден стават надбягванията с коне.Отличилият се кон бива накичен с венец и тръгва пръв за село, причакван вкъщи от мома или млада булка.В къщата на щастливия домакин се спретва и хорото. На този ден жените месят и раздават обредни питки и хлябове, наречени „конче" или „копито", на които от тесто се измайсторяват съответните фигурки. Хлябът се раздава на роднини за здраве. На 24.02.2018г. в село Мрамор за  28  пореден път се проведе „Тодоровден”. Негов организатор  беше Народно читалище “Св.Иван Рилски –1922” с подкрепата на район “Връбница” и Дирекция „Култура” на  Столична община. Този празник е сред най-значимите годишни прояви включени в културния календар на читалището.

На площада пред читалищната сграда се събра многобройна публика. Празникът откри Ивайло Иванов кмет на кметство Мрамор. Отслужен беше тържествен водосвет от отец Мариян Лозанов. С хляб и варена царевица бяха захранени конете дошли да участват в кушията  и техните ездачи.

На  площада  пред читалището дефилираха платформи и  каруци  теглени от впрегатни коне, красиво украсени за празника от своите стопани. В дефилето се включиха животновъди от  с.Мрамор и с. Мировяне и  от кварталите на София  Връбница, Надежда , Славовци.

Фолклорните певчески и танцови състави на читалището представиха богата концертна програма. Гост изпълнители на празника бяха танцьорите от клуб „Фолклорна работилница”- гр.София.Изпълненията на народен оркестър „Приятели” и народната певица Костадинка Танчева допринесоха за приятната атмосфера на празника.На площада пред читалището се извиха кръшни хора.

В кушията се надбягваха 10 коне водени от своите ездачи. Победител стана Стоян Янков от с.Чепинци . На второ място се класира  неговият баща Чико Янков, а на трето място - Боян Славчев. Заслужени аплодисменти на публиката получиха платформите на Радослав Гьорев от кв.Славовци  и Славка Димитрова от кв.Връбница. Със  смях и закачки беше посрещнат и магарешкия впряг на Румен Димитров от с.Мрамор. Наградите за победителите от кушията и впряговете по традиция  осигури Стефан Найденов  един от основателите и  ежегоден спонсор на  празника „Тодоровден”.

 

Последно публикувани