Новини

Качено на 06/03/2017г.

Тодоровден в с.Мрамор


Тодоровден

 

Празникът се отбелязва в първата събота на Великденските пости. Преданията разказват, че на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято.Във връзка с изградената представа за светеца на този ден стават надбягванията с коне.Отличилият се кон бива накичен с венец и тръгва пръв за село, причакван в къщи от мома или млада булка.В къщата на щастливия домакин се спретва и хорото. На този ден жените месят и раздават обредни питки и хлябове, наречени „конче" или „копито",на които от тесто се измайсторяват съответните фигурки. Хлябът се раздава на роднини и съседи за здраве.
На 04.03.2017г. в село Мрамор за  27  пореден път се проведе „Тодоровден”.Негов организатор  беше Народно читалище “Св.Иван Рилски –1922”с подкрепата на Район “Връбница” СО и Дирекция „Култура” на  Столична община. Този празник е сред най-значимите годишни прояви включени в културния календар на читалището.И тази година на площада пред читалищната сграда се събра многобройна публика.Празникът откри Младен Младенов, Кмет на район ”Връбница”.Отслужен беше тържествен водосвет от отец Мариян Лозанов.С хляб и варена царевица бяха захранени конете и техните ездачи, които по-късно се включиха в кушията.

На  площада  пред читалището дефилираха  15 платформи, каруци  и файтон теглени от впрегатни коне, красиво украсени за празника от своите стопани.В дефилето се включиха животновъди от  с.Мрамор и с.Мировяне, от гр.Нови Искър, от кварталите на София - Връбница, Надежда, Нови Искър, Люлин, Илиянци, Славовци, Филиповци и Захарна фабрика.

Фолклорните певчески и танцови състави на читалището представиха богата концертна програма.Народен оркестър”Приятели” допринесе за приятната атмосфера на празника.На площада пред читалището се извиха кръшни хора.

В кушията се надбягваха 8 коне водени от своите ездачи. Победител стана Момчил Георгиев от кв.Обеля.На второ място се класира Боян Славчев, трето място си поделиха Владислав Миланов и Йоан Иванов от с.Мировяне.Заслужени аплодисменти на публиката получиха платформите на Ради Чилев от кв.Славовци и Божидар Владимиров от кв.Връбница.Сред впряговете се открои и красивия черен кон, който теглеше файтона на Явор Георгиев от кв.Илиянци. Със  смях и добродушни закачки беше посрещнат и магарешкия впряг на Рамо от с.Мрамор.Наградите за победителите от кушията и впряговете осигури за поредна година Стефан Найденов  един от основателите и  ежегоден спонсор на  празника „Тодоровден”.

 

Последно публикувани