Новини

Качено на 25/01/2016г.

В с.Волуяк и с.Мрамор пазят традицията на Бабинден


Бабинден е сред най-тачените празници през годината в селата Волуяк и Мрамор на територията на район „Връбница”.

Тази година жените от читалище „Изгрев - 1921”, на 21 януари 2016г. отново почетоха  празника Бабинден.  Женската певческа група „Волуешки напеви”  въпреки ниските температури пресъздаде ритуала Бабинден със шествие, което започна от читалището, мина през църквата „Св.Георги” и с музика и песни заедно с д-р Кондстанца Тошева и акушер Брезнишка изпълниха обредно къпане на „бебето” на селската чешма. За пречистване се изпълни  ритуалът поливане и измиване на ръцете. Младата майка дари бабата с кърпа и сапун. Над главата на майката беше разчупена пита за здраве и берекет.

Гости на събитието бяха г-н Димитър Димитров, заместник - кмет на Район „Връбница”и  г-н Йордан Йорданов, кмет на Кметство  с.Волуяк.

По традиция г-н Димитър Димитров връчи на младата майка   плакет и подарък с пожелание за здраве и успех на новороденото бебе.

 

На същия ден от 17.30ч. се отбеляза празника „Бабинден” и в с.Мрамор.                     

Празникът бе организиран от служителите на НЧ „Св.Иван Рилски-1922”, с.Мрамор.  Най-младата родилка на селото Инна Георгиева, майка на едно прекрасно момиченце Елизабет, изпълни традиционния ритуал. В ролята на „бабата” доктор Елка Горанова поръси с босилкова китка присъстващите и пожела: „Колкото капки от китката, толкова деца в селото да се родят”.

Г-жа  Иванка Чолакова поздрави от имет о на Кмета на Район „Връбница“ всички присъстващи на празника. Поднесе поздравителен адрес на доктор Горанова и  връчи плакет и подарък за най-малката жителка на Мрамор. Подаръци за Елизабет поднесоха  още  кметът на кметство Мрамор  г-н Ивайло Иванов и г-жа Диляна Кръстанова  от името на читалище „Св.Иван Рилски -1922”. Празникът продължи с много песни и хумор.

Снимки можете да рагледате тук.

Последно публикувани