ТРИФОН ЗАРЕЗАН В СЕЛО МРАМОР

По стара традиция на 1 февруари жителите на село Мрамор отбелязват празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан със специален ритуал. Традицията повелява да се гостува в дома на коронясания през миналата година Цар Трифон, който ги посреща с руйно вино и вкусни мезета. Според поверието, ако е добра годината за лозарите и винарите, значи Св. Трифон е помагал на Цар Трифон, защото достойно е носил короната. След почерпката се извършва и ритуалът по зарязване. След това целият ден в селото е преминавал във веселие, песни и хора. Традицията за отбелязване на празника е запазена и до днес в селото.

Независимо от времето и атмосферните условия и тази година празника на лозаря и виното Трифон Зарезан бе отбелязан от Клуба на хората от третата възраст, на чийто празник присъстваха читалищните служители, кмета на Кметство Мрамор господин Цветан Петров и госпожа Иванка Симова –  секретар на кметството.

Всички участници в празника се събраха в 13 часа в центъра на селото, където започна ритуала по зарязването на лозето. Най-възрастният стопанин отряза няколко клонки от лозата с пожеланието Свети Трифон да помага и да даде добра реколта от грозде през есента. След това лозите бяха  поръсени с малко вино, както и със светена вода. След като благодари за поканата на организаторите кметът на село Мрамор също заряза лозата и пожела на всички много здраве, много грозде, за да стане и много вино.

След това целият ден в селото  премина във веселие, песни и хора с много червено вино и вкусни мезета,  като във вечерните часове се включиха и по-младите мъже.

Автор и снимки
Василка Христова