РОМСКИ БУДИТЕЛИ

ТВОРЧЕСКИ ПОРТРЕТ НА РОМСКИ БУДИТЕЛИ

 

На 1. 11. 2011 г. по случай Деня на будителите в училището за деца с нарушено зрение “Луи Брайл” в район “Връбница, в столицата, се състоя творческа среща с ромските поети Саили Ибрахим и Васил Чапразов. Срещата беше организирана от Народно читалище “Симона 2002” и район “Връбница” с подкрепата на Общинска стратегия по десетилетие на ромското включване в София 2007- 2013 /ОСДРВС/.

Господин Георги Баков – председател на читалище “Симона 2002” откри творческата среща като сърдечно поздрави гостите и подчерта значението на големия празник, посветен на народните будители. В своето слово господин Баков каза: “Будители имат и ромите. Ромските будители са творили и творят на ромския език и продължават духовната ромска традиция, затова първи ноември е празник и на нашия ромски етнос.”

Писателят Георги Михалков говори за живота и творчеството на двамата поети: Сали Ибрахим и Васил Чапразов. Той подчерта дълбоката емоционалност и философските прозрения в стиховете на Сали Ибрахим и голямата любов към човека и нежния лиризъм в стиховете на Васил Чапразов.

Сали Ибрахим и Васил Чапразов прочетоха свои стихотворения. Сали Ибрахим прочете най-новото си стихотворение, посветено на наскоро напусналата ни поетеса Малина Томова. Васил Чапразов сподели мисли за таланта на ромите. Той спомена за многото учени, музиканти, режисьори, художници от ромски произход.

Цигуларката Надежда Петрова изпълни на цигулка букет от ромски мелодии, а след това рецитира своето стихотворение “Черни перли”.

На тържеството присъстваха госпожа Наталия Идакиева от дирекция “Култура” към Столична община, госпожа Ваня Чолакова – началник отдел “Просвета и култура” към район Връбница”, госпожа Дарина Симеонова – специалист в отдел “Просвета и култура” – район “Връбница”, учители, читалищни дейци и ученици.

Присъстващите зададоха въпроси на поетите, свързани с тяхното творчество.

По случай Деня на будителите Народно читалище “Симона 2002” беше организирало и изложба от детски рисунки. Господин Баков връчи грамоти на всички деца, участвали със свои рисунки в изложбата.

 

Георги Михалков

София, 1. 11. 2011 г.