Обучение по компютърни умения в библиотеката при нч „Св. Иван Рилски – 1922” с. Мрамор

От 23 до 31 януари 2012 г. включително в библиотеката при Народно читалище “Св. Иван Рилски-1922” с. Мрамор – район Връбница – Столична община се проведе пилотно обучение по начална компютърна грамотност за  хора в пенсионна възраст.

Курсът се проведе в информационния център, оборудван с компютърна техника  по Програма “Глоб@лни библиотеки”. В него се включиха петима читатели на възраст 65-70 години, които показаха завидно усърдие и бързо овладяха „мишката”, след което смело влязоха в Internet. Библиотекарката Василка Христова търпеливо и с много внимание към всеки един от курсистите показваше първите стъпки за търсене на необходимата им информация. Нейни първи помощници бяха децата от клуб „Приятели на книгата”.

В края на курса всеки един от курсистите можеше да създава текст в Word и да го съхранява във файл и папка, да проверява по електронен път сметките си  за вода, ток и други практични умения в ежедневието.

От 12 март започна вторият курс по начална компютърна грамотност за читатели и граждани над 60 години. Интензивният курс за начинаещи включва модулите: Windows, Word и Internet. Обучението ще бъде в група от 4 човека, с продължителност от  5 дни - до 16 март включително, като времетраенето за обучение е 2 часа.

Курсът е с отворена програма, съобразена с индивидуалните познания и проблеми на читателите при ползването на съвременните технологии. Той е безплатен, като в него може да бъде включен всеки регистриран читател на библиотеката и ще се провежда периодично.

Обучението е в съответствие с целите на Програма “Глобални библиотеки - България” и библиотеката при НЧ „Св. Иван Рилски-1922” , а именно превръщането на библиотеките в съвременни информационни центрове, място за учене през целия живот и приобщаване на хората от всички възрасти  към глобалното информационно общество.

 

Вижте снимки ТУК