Национален празник Трети март и Народен обичай Тодоровден

Народно читалище  „Св. Иван Рилски – 1922” с. Мрамор

03.03.2012г.

 

 

Тази година националният празник Трети март  – един от най – ярките празници  за страната, съвпадна с празнуването на народния обичай Тодоровден. Народно читалище „Св. Иван Рилски – 1922” с. Мрамор обедини отбелязването на двата празника. Откриването започна с химна на Република България и тържествено слово, след което думата за приветствия бе дадена на официалните гости на празника – кмета  на район Връбница  Младен Младенов и кмета на с. Мрамор Цветан Петров. Сред гостите бяха и представители на Столична община –  Калоян Паргов – общински съветник, Наталия Идакиева и Надя Семова от Дирекция „Култура”, зам. кмета на район Връбница Димитринка Лазарова, Ваня Чолакова – началник отдел „Култура” към района. По случай Националния празник на паметника на руските освободители в близост до селото цветя поднесоха официалните гости и представители на читалището.

Празникът Тодоровден се организира от район Връбница с партньорството на  читалището и активното  съдействие на местния фермер и член на читалищното настоятелство Стефан Славчев. Той започна с тържествен водосвет и традиционното захранване на конете.Читалището представи и концертна програма с участието на самодейните школи и състави. След проведената традиционна кушия, победителите бяха наградени: Боян Славчев от с. Мрамор за първо място при индивидуалното надбягване с коне, следван от Пламен Красимиров от с. Мрамор и Ангел Гълъбов от с.Кътина. Награди за най – добре украсена платформа получиха: за първо място  Радослав Гьорев от кв.Славовци, следван от Катя Гьорева от Славовци и Михаил Стефанов от гр.Костинброд. За доброто настроение на празника допринесе народен оркестър. На площада се извиха кръшни хора.

В ранната утрин на  празника  програма „Христо Ботев” на БНР излъчи предаването „Сутрин рано в Мрамор”с участие на   читалищни самодейци от фолклорните певчески групи.

Телевизия „Скат” засне и излъчи репортаж от  събитието.

 

снимка

снимка снимка снимка снимка снимка снимка снимка снимка