Фестивал Албания 2011

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ

“СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ - 1922

София-1360, бул. “Европа” № 20, тел.: 826-92-45, 826-64-15

e-mail: kim_evropa20@abv.bg

http://www.nchkirilimetodii.hit.bg

 

АНСАМБЪЛ “ЦВЕТНИЦА”

СЪБУДИ РАДОСТ И ВЪЗТОРГ У АЛБАНСКИТЕ ЗРИТЕЛИ


Дуръс е един от най-красивите и привлекателни албански градове, разположен на Адриатическо море. Преди Втората световна война е  бил столица на Албания. Негови забележителности са  старата крепостна стена, амфитеатъра от римско време, джамията Фатух. Дуръс е и важен културен център и не случайно тук от 12 до 16 октомври 2011 г. се проведе голям Международен фолклорен фестивал, посветен на народните танци и на игрите. Във фестивала участваха много страни между които: Швеция, Румъния, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово, Турция. От България беше поканен танцов ансамбъл “Цветница” към Народно читалище  “Св. св. Кирил и Методий – 1922” от Столична община, район “Връбница” с художествен ръководител Митко Михалков.

Участниците във фестивала бяха посрещнати изключително топло и сърдечно от организаторите и от цялата общественост на град Дуръс и настанени при  отлични условия.

Танцов ансамбъл “Цветница”, в който участват момчета и момичета на възраст между десет и шестнайсет години,  не само се представи отлично, но и развълнува албанската публика и колегите си танцьори от различните страни.  Кръшните български танци, изпълнени с много красота и ритъм,   предизвикаха бурни ръкопляскания и радостни възгласи.

За първи път с изключително голям успех ансамбъл “Цветница” представи на международна сцена “Пирински танц” - хореография на талантливия български хореограф  Митко Михалков. Малките танцьори представиха и танците “Шопска сюита”, “Шопско настроение” и популярната детска българска игра “Кралю-порталю”.

За блестящо участие във фестивала, ансамбъл Цветница получи грамоти плакети и много покани за международни участия.

Албанската публика остана възхитена не само от кръшните български танци, изпълнени с жизненост и ритъм, но и от красивите, пъстроцветни български народни носии, в които са втъкани таланта и вдъхновението на народа ни.

На Международният фестивал в град Дурас малките танцьори от ансамбъл “Цветница” показаха своята дарба и умение да танцуват, но и имаха възможност да разгледат един град с много забележителности и богата култура.

 

Георги Михалков