Бабинден

На 21 януари по традиция в район „Връбница” се чества Бабинден – един от най – големите женски празници.

Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. Този празник е езически и идва от далечните преславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането. У нас той се празнува от 1951г.

Г– н Младен Младенов – кмет на района изпрати поздравителни адреси на  специалистите, даряващи живот: „Обръщам се към Вас ,за да поднеса уважението си към Вашата хуманна и благородна професия.Искам да Ви поздравя и пожелая на всички ви здраве и ползотворна работа ,за да се раждат повече здрави и жизнени бебета ,за да има повече щастливи родители ,баби и дядовци”, а първото родено бебе в района, както и тези в с.Мрамор и с.Волуяк получиха плакети с пожелания за здраве и късмет.

Първи отбелязаха Деня на родилната помощ служителите от НЧ „Просвета -1928”съвместно със специалистите гинеколози от 30 ДКЦ.С поздравителен адрес  Екатерина Асенова – секретар на читалището  се обърна към домакините и традиционно бяха измити  ръцете на лекаря д-р Тошева.Тя пожела да се раждат много здрави българчета, които да остават да живеят и работят в  страната.  С танцови и вокални изпълнения  бяха поздравени  всички присъстващи на празника. Накрая домакините символично поднесоха пита с мед и греяна ракия  за гостите .

В с.Волуяк празникът бе организиран от местното читалище „Изгрев – 1921”. В 12 часа най – младата майка Лили поведе шествието към Здравната служба. След това всички се отправиха към старата чешма, където тя поля ритуално вода на бабата -  д – р Тошева, за да си измие ръцете и я дари със сапун и нова кърпа. Над главата на майката бе разчупен ритуален хляб с пожелание в селото да се родят толкова деца, колкото са семената в погачата.

С много смях и веселие протече празника и в с.Мрамор, организиран от НЧ „Св.Ив.Рилски – 1922”. Гости и участници в тържеството бяха д – р Горанова и най – младата  майка. Многодетните майки от селото бяха поздравени от секретаря на читалището и им бяха връчени специални подаръци, като израз на благодарност от читалищното настоятелство.

Да пожелаем здраве, щастие и късмет на всички, които даряват живот!