Ансамбъл Цветница

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ

“СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ - 1922

София-1360, бул. “Европа” № 20, тел.: 826-92-45, 826-64-15

e-mail: kim_evropa20@abv.bg

http://www.nchkirilimetodii.hit.bg


 

АНСАМБЪЛ “ЦВЕТНИЦА”

ПРОСЛАВИ СТОЛИЦАТА И БЪЛГАРИЯ

 

От 23 до 27 юни 2011 г. в град Егер, Унгария се проведе Международният фолклорен фестивал “Седеринда”. Този известен унгарски фестивал за народни танци се провежда за пети пореден път, но тази година за участие в него беше поканен и български фолклорен ансамбъл. Честта се падна на танцов ансамбъл “Цветница” от Народно читалище “Св. св. Кирил и Методий – 1922” от Столична община, район “Връбница” с художествен ръководител Митко Михалков.

В живописния град Егер среща си дадоха фолклорни танцови ансамбли от Литва, Турция, Хърватска, Украйна, Сърбия, Унгария като някои страни като Турция се представиха с няколко танцови ансамбъла, или общият брой на участниците беше над 500 души. Концертите на различните танцови състави се провеждаха на много места в града: в Младежкия културен дом, на големия градски площад “Добо” и в старинната крепост на град Егер.

Участниците във Фестивала бяха посрещнати топло и сърдечно от организаторите и от общинското ръководство на град Егер. Лично кметът на града, господин Ласло Хабиш, който е и народен представител, поздрави гостите като им пожела успешно представяне във Фестивала и приятни мигове в историческия град Егер. Приветствия поднесоха и зам. кметът на града, госпожа Кинга Шароши, и главният организатор на Фестивала, госпожа Агнеш Балог, известна унгарска хореографка.

Танцов ансамбъл “Цветница”, в който участват момчета и момичета на възраст между дванайсет  и петнайсет години,  не само се представи отлично, но и развълнува международната публика. Кръшните български танци, изпълнени с много красота и ритъм,   предизвикаха бурни ръкопляскания и радостни възгласи. А на площад “Добо”, където се бяха събрали гражданите на град Егер, малките български танцьори показваха и учеха  унгарските и чуждестранните си приятели да танцуват българските хора.

Българската група имаше и богата културна програма, разгледа Базиликата на град Егер, която е не само изключително красива и внушителна, но и трета по големина в цяла Унгария, крепостта на града, известна със своите смели защитници по време на турското нашествие в Унгария и бившата най-голяма винарска изба в страната, разположена в подземието на Базиликата.

В деня,  преди закриването на Фестивала, председателят на Народно читалище “Св. св. Кирил и Методий – 1922”, Дария Михалкова, благодари на организаторите за добрите условия, предоставени на чуждестранните гости, и за възможността, която дава фестивалът, да се покаже танцовото изкуство на различни страни.

Малките танцьори от танцов ансамбъл “Цветница” се завърнаха в България радостни, душевно обогатени и удовлетворени, че успешно представиха българската култура и прекрасните български танци на този известен и престижен международен фестивал.

 

Георги Михалков

София, 4. 07. 2011 г