Качено на 16/04/2013г.

VІ Национален Фестивал на белия щъркел Мрамор 2013 г.


 

На 13 април  2013 г. от 10.30 ч. на площад „Св.Иван Рилски” в центъра на с. Мрамор, район Връбница,  стартира поредното издание на  VІ  Национален Фестивал на белия щъркел Мрамор 2013 г., организирано от кметство с.Мрамор, район  „Връбница”- Столична община, НЧ „Св.Иван Рилски - 1922“, СНЦ „Обществен съвет – Мрамор” и „Българското дружество за защита на птиците”.

Фестивалът се проведе под патронажа на Юлиян Попов – Министър на околната среда, водите и екологията.

Събитието бе осъществено по проект на програма Апликационни форми и е част от  календара на културните събития за 2013г. в подкрепа на кандидатурата на София за  Европейска столица на културата.

Приветствие към участниците и гостите отправиха домакините на празника: г-н Младен Младенов, кмет на Район „Връбница“, кмета на с.Мрамор г-н Цветан Петров и председателя на Организационния комитет СНЦ „Обществен съвет – Мрамор” г-н  Григор Толев.

Сред многобройните гости на фестивала беше и г-жа Наталия Идакиева  от Дирекция „Култура”, СО.

Началото на пролетния фестивал бе оповестено с кукерско карнавално  шествие на състави на сурвакарски групи с ръководители Румен Сергиев и Красимир Георгиев.

Участници от 6 до 60 годишна възраст изпълниха сцената за да представят на  публиката своите танцови и вокални изпълнения. За ценителите на изобразителното изкуство беше организирана изложба от рисунки и  красиви мозайки на тема: „Пролет“. С особена оригиналност и  красота се отличаваха мозайките на участниците от Дома за деца и юноши „Петко Рачев Славейков”

Нелеката задача да бъдат оценени 900 участника бе поета от  компетентно жури  с председател доц.Ирина Славчева .

В късните часове на деня бяха връчени и  дългоочакваните награди. Тук

Специалната награда на район „Връбница” спечели сурвакарската група при НЧ „Чичо Стоян”, с.Дивотино, а наградата на Кметство с.Мрамор получиха сурвакарите от сурвакарска група „Глагорец” от НЧ „Напредък 1915”, с.Стефаново, общ.Радомир

 

Можете да разгледате всички снимки ТУК.

Последно публикувани