Гергьовден в село Волуяк

Един от най-големите пролетни празници, съвпадащ с разцвета на природата е Гергьовден, затова той е наречен още „цветен Георги”.

Гергьовден в България се нарича денят, в който се чества Свети Георги Победоносец – 6 май.

Празникът,  превърнал се в традиционен за село Волуяк бе отбелязан

на 06.05.2011г.

Тревите, цветята, разлистените клонки заемат съществено място в гергьовденската обредност. Това е начин  да се пренесе по пътя на подражанието силата на зелената растителност, жизнеността на природата върху човека и животните. Затова в утрото на  празника къщите, градините, стопанските помещения осъмват, окичени с букови клонки, клонки от ябълка или друго плодно дърво. От ранни зори  площадът на селото се изпълни със самодейци, гости и жители на селото. В православен  храм  „Свети Георги” бе отслужена литургия в храма, водосвет и освещаване на курбана, който се организира от кметство Волуяк и НЧ “Изгрев 1921”.

На сцената на площада се представиха самодейните групи при

НЧ “Изгрев 1921” – женска певческа група “Волуешки напеви”, детска певческа група “Изворче”, детски танцов ансамбъл “Изгрев” и индивидуални изпълнители. Празникът продължи с изпълненията на столични артисти и музиканти, които допринесаха  за слънчевото  настроение и кръшните хора, които се виеха на площада.

Малкият оркестър с духова музика  насити празничната програма  с поредица от популярни ритми и създаде още по- колоритна и традиционна атмосфера на празника.

Гергьовден се утвърди като един от традиционните празници на район „Връбница”, където посетителите могат да се докоснат до старите  обреди, да се насладят на изпълненията на самодейните колективи и да празнуват идването на пролетта.